HTML

Anya mesél

Anya mesél. Rólam. Nekem.

Friss topikok

  • diridongo: Hát igen, fogszabályozásra járunk most - nem feltétlenül a cumik miatt, mert hátul van kereszthara... (2019.02.01. 10:21) Bye-bye cumik!

Linkblog

"A család ereje"

2019.02.01. 10:18 diridongo

11 éves lett a fiúgyermekem.

Nevelésében óriási segítséget nyújt Dr.  Máté Gábor - Dr. Gordon Neufeld: A család ereje c. könyve.

A könyv megerősít abban, amivel homályosan korábban is tisztában voltam:

A gyermeknevelés alfája és omegálja az érzelmi kötődés (vagy egyszerűbben: az egymásra való odafigyelés, szeretet, törődés, érzelmi támogatás, bátorítás, az egyéniségek tisztelete) a családon belül, és a szülőnek ha igazi hatalma van a gyermeke fölött, akkor nem kell fenyegetőznie, büntetnie, erőszakoskodnia, vagy kiabálnia, még a serdülő gyermekével szemben sem. Ez az érzelmi védőburok egészen addig kell, hogy tartson, amíg a gyermek idegrendszere elég éretté válik ahhoz, hogy biztonságosan hozzon már önálló döntéseket.

(Talán nem véletlen, hogy "régen" a fiút az édesanyja, a lányt pedig az édesapjakísérte az oltárhoz. Ebben az aktusban kifejeződik az, hogy a szülők átadják a felelősséget - a házasságkötés után már nem ők, hanem az ifjú férj és feleség kell, hogy érzelmi támaszt nyújtsanak egymásnak.)

Az érzelmi kötődés a családon belül akkor alakul ki, ha a szülők képesek kielégíteni a gyermekük érzelmi igényeit, és a gyermek megbízik bennük, érzi a szeretetüket és törődésüket.

Ebben az esetben a szülők lesznek a referenciapontok -  és nem a kortársak.

Rettentő nagy munka ez. Hálás vagyok, hogy megvan hozzá az erőnk és kapacitásunk.

Rengeteget olvasunk együtt, kirándulunk, főzünk, társasjátékozunk, sportolunk, segítjük az iskolai és zenei tanulmányait, barátságait. És igazán mondhatom, hogy a barátait is személyesen ismerem. 

A családi hetirendünk minden évben változik de minden évben nagyon nagy szerepet kap benne a közös időtöltés.

Idén kb. így alakulunk:

Hétfőnként, amikor egyedül van itthon zongoraóra után, ráveti magát a tévére, 2 és fél órára. Szerencsére viszonylag jó csatornákat néz, amik érdekesek és a korának megfelelőek.

Kedden és csütörtökön edzés után már csak közös vacsora és lefekvés van.

Szerda este mindenki itthon van. Egy nagy közös vacsora után társasjátékozunk.

Pénteken elmegy korcsolyázni egy barátjához - utána közös vacsora, lefekvés.

Szombatonként vagy apával, vagy anyával síelés a program, este pedig leülünk együtt egy családi filmre. 

Vasárnap egy itthoni lötyögős nap szokott lenni ... programozhat az apjával, ha akar.... Olvasunk is sokat - és zenélünk, vagy zenét hallgatunk. Néha átmegyünk egy barátnőmhöz, akinek szintén fiúgyerekei vannak - és ott  játszanak...

A digitális játékokra egyszerűen sem igényünk, sem időnk nincsen. 

Okostelefonja csak apának van egyelőre. Én az enyémet letettem és vettem helyette egy régi Nokiát.

A fiam tudja, hogy 15 éves kora előtt okostelefonja nem lehet - de még az is lehet, hogy mire 15 éves lesz, nem is fog akarni okos telefont.... Meglátjuk... 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamesel.blog.hu/api/trackback/id/tr614601700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása